Studiu Deloitte. Locuințele din România, pe locul patru în topul celor mai ieftine din Europa. De câte salarii e nevoie pentru a cumpăra un apartament

Studiu Deloitte. Locuințele din România, pe locul patru în topul celor mai ieftine din Europa. De câte salarii e nevoie pentru a cumpăra un apartament
Locuințele noi din România au fost pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor, în 2020, din țările analizate în raportul Deloitte / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/07/2021, 13:50

Locuințele s-au scumpit în România în 2020, la fel ca în majoritatea țărilor analizate în raportul privind indicele imobiliar realizat de compania de consultanță Deloitte, iar specialiștii se așteaptă ca prețurile să continue să crească și în a doua jumătate a anului curent.

Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro pe metrul pătrat, arată raportul Deloitte Property Index, dat publicității de compania de consultanță. Raportul, realizat în 24 de țări și 61 de orașe europene, analizează factorii care modelează piețele rezidențiale și compară prețurile proprietăților rezidențiale din anumite țări și orașe europene și își propune să prezinte date periodice despre piața rezidențială europeană și să răspundă la întrebări legate de modul în care trăiesc europenii.

Topul țărilor cu cele mai mari prețuri

Astfel, cu 1.322 euro/mp, România se află pe locul patru în topul țărilor analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a prețurilor, după Bulgaria (578 euro/mp), Bosnia-Herțegovina (881 euro/mp) și Portugalia (1.260 euro/mp).

La polul opus, Austria a fost, în 2020, țara cu cele mai scumpe locuințe tranzacționate, cu un preț mediu de 4.457 de euro/mp. În clasament urmează Franța, cu 4.421 de euro/mp, Germania (4.100 euro/mp), Marea Britanie (4.058 euro/mp) și Israel (4.052 euro/mp). La mică distanță de pragul de 4.000 euro/mp este apoi Norvegia (3.956 euro/mp).

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar, citată de Hotnews.

Potrivit studiului Deloitte, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior, Olanda și Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. România, cu o urcare anuală de 3,1% a prețurilor, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 21 dintre cele 24 de țări analizate. Ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%.

Sursa: Studiu Deloitte
Sursa: Studiu Deloitte

La jumătatea clasamentului accesibilității

În ceea ce privește gradul de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

Astfel, un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

În schimb, potrivit studiul Deloitte Property Index, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an, după care urmează Ungaria (4,1%) și Bosnia-Herțegovina (3,9%). La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an, Slovacia (1,1%), Franța (1,2%) și Germania (1,3%).

Sursa: Studiu Deloitte
Sursa: Studiu Deloitte

Care sunt cele mai scumpe orașe

Franța conduce în topul celor mai scumpe orașe, respectiv Parisul, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) și Londra (7.916 euro/mp). În studiu sunt incluse și trei orașe din România, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp). Făcând referire și la Cluj (unde prețurile au crescut cu 6.5% în 2020), raportul menționează că în general nu capitalele sunt cele mai scumpe orașe din Europa.

Mai mult, raportul arată că prețurile din Cluj au fost în 2020 cu 135% mai mari decât media națională, spre deosebire de Capitală, cu 108% mai ridicate.

Parisul conduce și în topul orașelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) și Oslo (24,7 euro).

Sursa: Studiu Deloitte
Sursa: Studiu Deloitte
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?